Chciałam się tylko pochwalić moim pierwszym upieczonym chlebkiem. Robiłam to pierwszy raz i jestem z siebie dumna :) Najważniejsze, że smakuje moim domownikom :)
Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek dokładnie wymieszać powyższe składniki i odstawić na 12-16 godzin pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
Ciasto właściwe 500g mąki pszennej np. luksusowej typ 550 20g otrębów pszennych 2 łyżeczki soli 100g słonecznika (ok 2-3 łyżki) cały zaczyn 350g wody
Mąkę wymieszać z otrębami, słonecznikiem i solą. Dodać cały zaczyn oraz wodę i wyrobić - ja zamieszałam drewnianą łyżką i dobrze się składniki połączyły. Konsystencja nie powinna być zbita, ale też nie płynna. Wyrobine ciasto przełożyć do foremki (np. 35x12), można wyłożyć papierem do pieczenia, ja wysmarowałam troszkę olejem i obsypałam blaszkę otrębami. Formę owinęłam reklamówką i odstawiłam na 3-5 godzin do wyrośnięcia. Moje ciasto wyrosło po ok 4 godzinach. Pieczemy 10 min w temp. 230 stopni, po 10 min zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok 50 min. Po tym czasie trzeba wyłączyć piekarnik, ale nie wyjmować chleba jeszcze przez ok 15 min. Po tym czasie wyjęłam blaszkę, poczekałam chwilkę aż przestygnie i wyjęłam z niej chlebek, odwróciłam go do góry nogami, żeby spód się nie odparzył, do wystygnięcia. I można jeść :) Wbrew pozorom nie ma dużo roboty :)
a czy przepis mogę prosić :)
OdpowiedzUsuńpewnie :)
UsuńZaczyn:
80g aktywnego zakwasu
250g wody (b.lekko ciepłej)
130g mąki żytniej razowej (typ 2000)
Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek dokładnie wymieszać powyższe składniki i odstawić na 12-16 godzin pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
Ciasto właściwe
500g mąki pszennej np. luksusowej typ 550
20g otrębów pszennych
2 łyżeczki soli
100g słonecznika (ok 2-3 łyżki)
cały zaczyn
350g wody
Mąkę wymieszać z otrębami, słonecznikiem i solą. Dodać cały zaczyn oraz wodę i wyrobić - ja zamieszałam drewnianą łyżką i dobrze się składniki połączyły. Konsystencja nie powinna być zbita, ale też nie płynna. Wyrobine ciasto przełożyć do foremki (np. 35x12), można wyłożyć papierem do pieczenia, ja wysmarowałam troszkę olejem i obsypałam blaszkę otrębami. Formę owinęłam reklamówką i odstawiłam na 3-5 godzin do wyrośnięcia. Moje ciasto wyrosło po ok 4 godzinach.
Pieczemy 10 min w temp. 230 stopni, po 10 min zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok 50 min. Po tym czasie trzeba wyłączyć piekarnik, ale nie wyjmować chleba jeszcze przez ok 15 min.
Po tym czasie wyjęłam blaszkę, poczekałam chwilkę aż przestygnie i wyjęłam z niej chlebek, odwróciłam go do góry nogami, żeby spód się nie odparzył, do wystygnięcia.
I można jeść :)
Wbrew pozorom nie ma dużo roboty :)
Zakwas ja miałam od koleżanki, ale widziałam w sieci, że są przepisy jak go zrobić.
UsuńMniam...
OdpowiedzUsuńGratuluję, jak na pierwszy raz pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebki na zakwasie m.in za to iż długo są świeże. Często je kupuję.
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda. ..
OdpowiedzUsuń