środa, 16 kwietnia 2014

Chlebek pszenno-żytni na zakwasie :)


Chciałam się tylko pochwalić moim pierwszym upieczonym chlebkiem. Robiłam to pierwszy raz i jestem z siebie dumna :) Najważniejsze, że smakuje moim domownikom :)






10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. pewnie :)

      Zaczyn:
      80g aktywnego zakwasu
      250g wody (b.lekko ciepłej)
      130g mąki żytniej razowej (typ 2000)

      Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek dokładnie wymieszać powyższe składniki i odstawić na 12-16 godzin pod przykryciem w temperaturze pokojowej.

      Ciasto właściwe
      500g mąki pszennej np. luksusowej typ 550
      20g otrębów pszennych
      2 łyżeczki soli
      100g słonecznika (ok 2-3 łyżki)
      cały zaczyn
      350g wody

      Mąkę wymieszać z otrębami, słonecznikiem i solą. Dodać cały zaczyn oraz wodę i wyrobić - ja zamieszałam drewnianą łyżką i dobrze się składniki połączyły. Konsystencja nie powinna być zbita, ale też nie płynna. Wyrobine ciasto przełożyć do foremki (np. 35x12), można wyłożyć papierem do pieczenia, ja wysmarowałam troszkę olejem i obsypałam blaszkę otrębami. Formę owinęłam reklamówką i odstawiłam na 3-5 godzin do wyrośnięcia. Moje ciasto wyrosło po ok 4 godzinach.
      Pieczemy 10 min w temp. 230 stopni, po 10 min zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok 50 min. Po tym czasie trzeba wyłączyć piekarnik, ale nie wyjmować chleba jeszcze przez ok 15 min.
      Po tym czasie wyjęłam blaszkę, poczekałam chwilkę aż przestygnie i wyjęłam z niej chlebek, odwróciłam go do góry nogami, żeby spód się nie odparzył, do wystygnięcia.
      I można jeść :)
      Wbrew pozorom nie ma dużo roboty :)

      Usuń
    2. Zakwas ja miałam od koleżanki, ale widziałam w sieci, że są przepisy jak go zrobić.

      Usuń
  2. Gratuluję, jak na pierwszy raz pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam chlebki na zakwasie m.in za to iż długo są świeże. Często je kupuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super :) Obserwuje i zapraszam do siebie :) http://blackleopard-official.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz :) Wszystkie są dla mnie niezmiernie ważne.

Jednak komentarze obraźliwe, nieetyczne i naruszające zasady dobrego wychowania będą usuwane.